Zwachtelen met korte rek zwachtels in 9 stappen

Als verpleegkundige komt kennis over zwachteltechnieken regelmatig goed van pas. Bijvoorbeeld bij de behandeling van wonden. Of tijdens compressietherapie. Zeker weten dat je aan alles hebt gedacht? Volg onze 9 stappen voor zwachtelen met korte rek zwachtels. Zo weet je zeker dat je niets vergeet!

zwachtelen met korte rek zwachtel 9 stappen

Compressietherapie

Bij compressietherapie wordt van buitenaf druk uitgeoefend op het been. Dit ondersteunt de bloedvaten en bevordert de bloedsdoorstroming. Zo wordt de terugkeer van bloed naar het hart gestimuleerd. Hierdoor vermindert vochtophoping in het weefsel. Zo heeft de patiënt minder last van pijn en zwelling.

Compressietherapie zorgt dus voor betere toevoer van zuurstof en doorbloeding. Maar het heeft nog meer positieve effecten. Zo verbetert het de lymfeafvoer en voorkomt het spataderen. Ook vermindert compressietherapie de kans op het posttrombotisch syndroom. Bovendien helpt het de kans op ontstekingsreacties de verkleinen.

Compressietherapie met korte rek zwachtels

Een veelgebruikte techniek bij compressietherapie is zwachtelen. Hiervoor kun je verschillende materialen gebruiken. Bijvoorbeeld korte rek zwachtels. Dit materiaal is ideaal wanneer je gecontroleerd druk uit wilt oefenen. Maar wat is nu precies het verschil tussen korte en lange rek zwachtels?

Wordt er actief bewogen? Dan neemt de druk onder het verband toe. Wanneer een spier aanspant geeft de korte rek zwachtel weinig mee. Hierdoor geeft deze veel druk. Wanneer de spieren ontspannen zijn, zijn ze dunner. Dan is de druk van de zwachtel lager. Hierdoor kan deze zwachtel ook ’s nachts in bed om blijven.

De lange rek zwachtel heeft meer rekbaarheid. Wanneer er actief bewogen wordt geeft deze dus minder druk. In rust geeft de zwachtel meer druk. Het is erg lastig om de stiffness te bepalen bij zwachtelen met lange rekzwachtels. Compressietherapie met lange rek zwachtels wordt daarom alleen nog toegepast en geïndiceerd door experts.

Meer weten over de producten van Heka? Je leest er alles over op deze pagina over traditionele wondzorg! 

Zwachtelen met korte rek zwachtels: 9 stappen

Hieronder lees je hoe je stap voor stap kunt zwachtelen met korte rek zwachtels. Ben jij visueel ingesteld? Geen enkel probleem! Bekijk onze instructievideo. Ook zo ben je weer helemaal op de hoogte.

Naar instructievideo