Zwachtelen met Heka korte rek zwachtels
Ben je op zoek naar informatie over compressietherapie met korte rek zwachtels? Dan ben je hier aan het goede adres! In deze video laten we je zien hoe je een onderbeen zwachtelt middels ambulante compressietherapie met korte rekzwachtels. Zo is jouw geheugen weer opgefrist en kan je voorbereid aan het werk gaan!
Vind je deze video interessant? Bekijk dan ook onze gratis e-learning over compressietherapie, oedeem en soorten zwachtels.
Hieronder lees je waar de video over gaat.
Wanneer verleen je ambulante compressietherapie?
Patiënten met veneus vaatlijden (bijvoorbeeld spataderen) die kunnen bewegen zijn vaak geholpen bij ambulante compressietherapie met korte rek zwachtels. Is de patiënt niet meer in staat goed te bewegen, dan worden vaak lange rek zwachtels ingezet.
Voor het gemak is de enkel-arm index (EAI) al bepaald. De behandelaar heeft al voorgeschreven dat er met matige tot stevige druk gezwachteld mag worden.
Benodigde producten
Het toepassen van ambulante compressietherapie vereist kennis, training en evaluatie. Voor het zwachtelen heb je de volgende producten nodig:
- Buisverband
- Twee korte rek zwachtels
- Polstrum materiaal zoals synthetische watten
- Fixatiepleister
Instructies voor het zwachtelen met korte rek zwachtels
- Meet het buisverband af. Begin hierbij bij de onderkant van de voet.
- Meet af tot net onder de knie en weer terug naar de voet.
- Trek het buisverband als een kous over het onderbeen tot net onder de knie. Het overtollige materiaal kan gebruikt worden door de patiënt om de voet in 90 graden te houden.
- Het is belangrijk om de uitstekende delen te beschermen en het been geheel conisch te maken. Breng daarom polstrum materiaal aan waar nodig. Denk aan het uitstekende deel van de enkel, naast het scheenbeen en soms ook de bovenkant van de voet.
- Belangrijk om het niet op de uitstekende delen of het scheenbeen aan te brengen, maar juist daar omheen. Anders verhoog je juist de druk.
- Kijk in de rol en start met zwachtelen bij de basis van de tenen.
- Hierbij maak je twee slagen om de voet. Vanuit daar ga je over de wreef naar de hiel. Bij de eerste slag hou je een derde onder de hiel en twee derde boven de hiel aan. Bij de volgende slag hou je twee derde onder de hiel en een derde boven de hiel aan.
- Maak daarna een circulaire slag boven de enkel. Vanuit daar volg je de rol verder naar boven. De zwachtel bepaalt de richting.
- Je zwachtelt tot ongeveer twee vingers onder de knieholte. Houd hierbij de rol dicht bij het been.
- Zodra de zwachtel op is, plak je deze vast met een hechtpleister. Het is geen probleem als er nog onbedekte delen zichtbaar zijn. Deze worden bedekt door de tweede korte rek zwachtel.
- Je start weer bij de basis van de tenen. Zwachtel in tegengestelde richting ten opzichte van de eerste zwachtel. Ben je bij de eerste zwachtel bij de grote teen begonnen, dan begin je nu bij de kleine teen en vice versa.
- Deze tweede zwachtel, zwachtel je vergelijkbaar met de eerste zwachtel. Zorg ervoor dat je geen plooien krijgt. Laat na de enkel de zwachtel opnieuw de richting bepalen.
- Plak de zwachtel weer vast met een hechtpleister.
- Tot slot trek je het overtollige buisverband bij de tenen over het been heen.
- Controleer de kleur van de tenen bij beide benen.
- Ga na of de patiënt pijn ervaart en of de tenen wit worden of blauw blijven. In dat geval moeten de zwachtels onmiddellijk verwijderd worden.
- Afhankelijk van de afname van de omvang van het onderbeen, moet meerdere keren per week gezwachteld worden. Als de omvang snel afneemt, kan dagelijks zwachtelen nodig zijn.
Wil je meer weten over Heka? Kijk dan hier. Meer informatie over de Heka korte rek zwachtels vind je op de webshop.
Vind je deze video interessant? Bekijk dan ook onze gratis e-learning over compressietherapie, oedeem en soorten zwachtels.