Minder koolhydraten eten bij diabetes

Waarom werkt minder koolhydraten eten goed bij diabetes?

Als je minder koolhydraten eet, verandert er best veel in je voeding.

  • Doordat je minder koolhydraten eet, komt er minder glucose in de bloedbaan en heeft je lichaam ook minder van het hormoon insuline nodig. Dat is extra gunstig, omdat insuline een hormoon is dat de vetopslag bevordert.
  • De kwaliteit van de voeding neemt toe: je laat suiker weg, eet meer groenten, eiwitrijke producten en gezonde vetten. De meeste mensen krijgen daardoor meer vitamines en mineralen binnen.
  • Koolhydraatbeperkte voeding geeft veel verzadiging. Je vervangt koolhydraten deels door eiwitten en vetten, en die zorgen dat je minder hongergevoel hebt. Let op: een voeding die koolhydraatbeperkt en vetbeperkt is, leidt onherroepelijk tot honger. En is daardoor niet vol te houden.
  • Calorieën tellen is niet nodig bij een koolhydraatbeperkt dieet. Sommige mensen vinden het wel fijn om koolhydraten te tellen, maar het is meestal geen noodzaak.
  • Het is een heel lekkere manier van eten. Het is gevarieerder dan een patroon met broodmaaltijden en aardappelen, en je kunt koolhydraten op veel lekkere manieren vervangen.

Overigens is koolhydraatbeperkt eten geen wondermiddel! Sommige mensen voelen zich er niet goed bij, andere mensen missen teveel het brood of de rijst. Het is een van de geschikte diëten bij diabetes type 2. Omdat het tegenwoordig zo populair is,  en omdat het dieet serieuze invloed kan hebben op de medicatie, leggen we er hier meer over uit.

Organisaties als Voeding Leeft en Arts en leefstijl propageren het koolhydraatbeperkte dieet bij diabetes type 2.