Invloed voeding op blaas en darmen
Bij patiënten met incontinentie leven vaak vragen over voeding. Helaas zijn in tijdschriften en op internet niet altijd de juiste antwoorden te vinden. Heel veel adviezen berusten op fabeltjes. Krijg jij wel eens vragen over voeding bij urine- of ontlastingsincontinentie? In deze e-learning kun je je vakkennis op een leuke manier testen en bijspijkeren. Met de kennis uit deze korte e-learning kan jij je patiënten een stuk op weg helpen.
Heb je een vraag over de e-learnings? Bekijk dan de veelgestelde vragen.
Vind je deze e-learning interessant? Bekijk dan eens de e-learning over ontlastingsincontinentie!
Hieronder lees je waar deze e-learning over gaat.
Wat vind je in deze e-learning?
Wat is urine-incontinentie?
Urine-incontinentie betekent dat je je plas niet goed op kunt houden. Ongewild urineverlies komt op alle leeftijden voor. Bij ouderen komt het meer voor dan bij jongeren. Ruim de helft van de volwassen vrouwen is wel eens incontinent voor urine. Een kwart van de vrouwen heeft hier aanzienlijk last van. Niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen komt ongewild urineverlies regelmatig voor. Vooral op oudere leeftijd. Ongewild urineverlies kan erg vervelend zijn, maar is niet gevaarlijk.
Normaal gesproken wordt de urineblaas gevuld met urine uit de nieren. Er ontstaat aandrang om te plassen, wanneer er 150 tot 200 ml urine in de blaas zit. Deze plas kun je ophouden door verschillende spieren aan te spannen: de sluitspier die rond de uitgang van de blaas zit en de bekkenbodemspieren.
Hieronder vind je een video met duidelijke uitleg over ongewild urineverlies. Laten we die even bekijken voor we verder gaan met de e-learning.
Welke vormen van urine-incontinentie zijn er?
Wanneer de sluitspier of de bekkenbodemspieren niet goed werken kan ongewild urineverlies ontstaan. Wanneer de druk in de buikholte hoger is ontstaat vaak ongewild urineverlies. Dat is bijvoorbeeld het geval bij plotselinge bewegingen. Deze plotselinge bewegingen kunnen niezen, hoesten, lachen, tillen, rennen en springen zijn. Er komen ook andere soorten urine-incontinentie voor. De verschillende soorten hebben verschillende oorzaken. Hieronder lees je welke soorten urine-incontinentie er zijn:
Bij inspannings-incontinentie verliest iemand urine bij inspanning, zonder dat er aandrang is om te plassen. Voorbeelden van deze inspanning zijn bijvoorbeeld lachen, springen en hoesten. Soms wordt het ook stressincontinentie genoemd. Deze naam komt van de verhoogde druk in de buikholte die ontstaat bij lachen, hoesten en andere plotselinge bewegingen. Maar ook obstipatie, persen en overgewicht kunnen de druk in de buik doen toenemen.
Bij aandrang-incontinentie ontstaat een plotselinge aandrang om te plassen. Maar men kan de urine niet ophouden tot hij of zij op het toilet zit. Er wordt onverwacht urine uit de blaas geperst doordat de blaasspieren samentrekken. Bij aandrang-incontinentie is de blaas extra prikkelbaar (overactief). Bijvoorbeeld door een blaasontsteking, blaasstenen of diabetes mellitus.
Druppelincontinentie ontstaat wanneer de urineblaas niet goed genoeg afgesloten wordt, waardoor de plasbuis een beetje open blijft staan. Daardoor verlies je druppels urine. Bij mannen komt deze vorm van incontinentie het meest voor. Een vergroting van de prostaat is bij mannen vaak de oorzaak.
Je spreekt van Neurogene incontinentie wanneer ongewild urineverlies voorkomt door beschadiging van de zenuwen. Deze vorm van incontinentie kan veroorzaakt worden door iedere afwijking aan de zenuwen naar de blaas. Bijvoorbeeld:
- Spina bifida (open rug),
- Dwarslaesie
- Beroerte
- Hersentumoren
- De ziekte van Parkinson
- Diabetes mellitus
- Multiple sclerose (MS)
- HIV (humaan immuundeficiëntievirus)
- De ziekte van Alzheimer
Wat de zenuwen ook kan beschadigen zijn operaties in de onderrug en het bekken. De urineblaas reageert daardoor te sterk, of niet sterk genoeg. De urineblaas reageert te sterk bij bijvoorbeeld een dwarslaesie. Een voorbeeld waarbij de urineblaas niet sterk genoeg reageert is bij zenuwbeschadigingen door diabetes mellitus.
De feestdagen in december staan natuurlijk in het teken van eten en drinken. Wil je weten wat je beter wel, en beter niet kunt nuttigen? Lees 7 handige tips in onze blog.
[button]Klik hier om de blog te lezen[/button]
Voedingsadvies
Er is geen dieet dat urineverlies geneest. Wel kan je eten of drinken het urineverlies verminderen of verergeren. Er zijn hierbij 3 aandachtpunten:
- De hoeveelheid drinken
Vaak denken mensen die last hebben van urineverlies dat minder drinken een oplossing is. Dit is echter niet waar! Als je te weinig drinkt, wordt de urine geconcentreerder. Dit kan ervoor zorgen dat de blaas geïrriteerd raakt. Het advies is om per dag tussen de 1500-2000 ml drinken. Zelfs soep en vla mag je meerekenen. - De soort dranken
Cafeïne, in bijvoorbeeld koffie, kan vocht afdrijvend werken. Dit effect is echter pas merkbaar bij grote hoeveelheden in een kortere tijd consumeren. Wanneer je 1 of 2 koppen per dag drinkt, zul je geen extra aandrang ervaren.
Bier, wijn of sterke drank zorgen ervoor dat je vaker moet plassen. Door alcohol wordt het signaal naar de hersenen dat je blaas vol zit minder goed opgepikt. - Het soort voedsel
Ten eerste is vezelrijke voedsel en voldoende vocht is belangrijk voor een goede werking van de nieren en blaas en een goede spijsvertering. Ook pittig eten kan invloed hebben op de blaas. Dit is echter verschillend per persoon. Ten derde wordt gezegd dat cranberries goed zijn voor de blaas. Echter, maken cranberries de blaas niet sterker. Tot slot is het belangrijk om overgewicht te voorkomen. Daar speelt voeding een belangrijke rol.
De e-learning gaat dieper in op deze 3 aandachtspunten.
Ongewild ontlastingsverlies en voeding: de spijsvertering
De meeste mensen poepen 1 keer per dag. Het is prima als je 1 tot 3 keer per 3 dagen moet poepen. Het lichaam haalt voedingsstoffen uit eten en drinken tijdens de spijsvertering. De rest verlaat het lichaam via urine en ontlasting.
Laten we onderstaande video eens bekijken voor we verder gaan met de e-learning. De video gaat over de werking van de spijsvertering.
Wat is ontlastingsincontinentie?
Ontlastingsincontinentie is wanneer iemand ongewild ontlasting verliest. Of wanneer iemand de ontlasting niet kan ophouden. Het kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven.
Oorzaken van ontlastingsverlies
Er zijn meerdere oorzaken:
- Beschadiging van de spier in de anus.
- Verslappen van de spier in de anus.
- Beschadiging van zenuwen die de anusspier en/of de bekkenbodemspieren aansturen
- Verzakking van de endeldarm
- Bij chronische darmontstekingen zoals ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kan het slijmvlies van de endeldarm ontstoken raken
- Diarree kan ook ontstaan bij mensen met hardnekkige obstipatie.
Voedingsadvies
De adviezen over voeding voor mensen met ongewild ontlastingsverlies zijn onder te verdelen in 3 aandachtgebieden:
- De frequentie van eten
Wanneer iemand met ongewild ontlastingsverlies de hele dag aandrang voelt, is drie keer per dag eten goed. Hierdoor heb je minder kans op een constant gevoel van aandrang. - De invloed van voedingsmiddelen op de ontlastingsfrequentie en/of consistentie
Er gaan veel fabels rond over de invloed van voeding op verlies van ontlasting. In de e-learning vind je hier meer informatie over. Ook zetten we feiten over koffie, pittig eten, bananen, alcohol en een patatje met mayonaise voor je op een rijtje. - De hygiënische omstandigheden van de voeding
Wie last heeft van ongewild ontlastingsverlies wil diarree zoveel mogelijk vermijden. Dus alle risico’s voor een buikgriep moeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Vind je deze e-learning interessant? Bekijk dan eens de e-learning over urine-incontinentie of ontlastingsincontinentie!