Hypo- en hyperkaart

Het is belangrijk om een hypo en hyper te herkennen. Dit kan voorkomen bij mensen met diabetes. Daarom hebben we een overzichtskaart ontwikkeld. Zo herkent jouw patiënt, en de omgeving, de symptomen.

Wat is een hyper?

Laten we eerst begrijpen wat een hyper precies is. Een hyperglykemie treedt op wanneer je bloedsuikerwaarden boven de 10 mmol/l uitstijgen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals te veel koolhydraten eten, stress, ziekte of een verandering in je medicatie. Maar waarom is het zo belangrijk om een hyper te herkennen?

Wat te doen bij een hyper?

Een hyperglykemie geeft niet altijd direct klachten, maar er zijn enkele kenmerken waar je op moet letten. Speciaal hiervoor hebben wij een kaart ontwikkeld. Deze geeft jouw patiënt houvast. Maar ook de omgeving van iemand met diabetes.

Wat te doen bij hyperglykemie?

  1. Meet jouw bloedglucose.
  2. Injecteer snelwerkende insuline volgens dit schema:
  3. Drink vier tot vijf glazen water.
  4. Bepaal om de twee uur je bloedglucose en spuit eventueel snelwerkende insuline bij.
  5. Bij braken, bel de huisarts.
  6. Neem na een doorgemaakte hyperglykemie contact op met uw huisarts, POH of diabetesverpleegkundige.

Wat is een hypo?

Laten we eerst begrijpen wat een hypo precies is. Een hypo treedt op wanneer je bloedsuikerwaarden onder de 4 mmol/l zakken. Dit kan voorkomen bij mensen met diabetes die insuline gebruiken. Maar waarom is het zo belangrijk om een hypo te herkennen?

Wat te doen bij een hypo?

Wat te doen bij hypoglykemie:

  1. Meet jouw bloedglucose.
  2. Eet twintig gram koolhydraten: vier tot zeven tabletten druivensuiker (afhankelijk van het merk) of een flink glas limonade
    (het liefst ranja), geen light.
  3. Meet na 15-20 minuten je bloedglucose opnieuw. Als je glucose lager is dan 3,5 mmol/l, eet opnieuw vijftien gram koolhydraten. Neem bijvoorbeeld een banaan.
  4. Heb je een hypo voor de maaltijd, eet twee tabletten druivensuiker en ga eten.
  5. Duurt het nog langer dan twee uur tot jouw volgende maaltijd, eet vijftien gram koolhydraten. Denk aan een boterham of een stuk fruit.
  6. Neem na een ernstige hypoglykemie altijd contact op met uw huisarts, POH of diabetes-verpleegkundige.
  7. Is de eigenaar van dit dagboek bewusteloos? Bel direct 112 of de huisarts. Dien eventueel glucagon toe.

hypo en hyper kaart overzicht

Samen sterker 

Of je nu zelf diabetes hebt of iemand in je omgeving kent die ermee leeft. Het herkennen van een hyper en hypo is van groot belang.

Checklist met diabetes op vakantie

Van diabetes heb je nooit vakantie. Het is belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Wij hebben een checklist voor jouw patiënten. 

Ga naar de checklist