Het voedingsadvies bij diabetes

Officieel advies

Er bestaat in Nederland een officiële voedingsrichtlijn bij diabetes. Deze is in 2006 voor het eerst opgesteld in opdracht van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) met als doel een wetenschappelijk onderbouwde voedingszorg voor mensen met diabetes type 1 en 2. Voeding en gezond eten zijn namelijk extra belangrijk voor mensen met diabetes. Voedingstherapie is een cruciaal onderdeel van diabetesmanagement. Het bevordert een goede bloedglucoseregulatie, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en helpt complicaties te voorkomen of uit te stellen. Onderzoek laat zien dat een gezond voedingspatroon bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes, op de korte en langere termijn.

De NDF-voedingsrichtlijn is de basis voor evidence based voedingszorg. Daarbij benadrukt de richtlijn het belang van voedingszorg die geïntegreerd is in de diabetesketen. De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met daarin behalve voedingsdeskundigen en diëtisten, ook vertegenwoordigers van diabetespatiënten, zorgverleners en behandelaars. De richtlijn wordt regelmatig herzien op basis van het nieuwste onderzoek. De laatste richtlijn dateert van 2020.