Het voedingsadvies bij diabetes type 2 in 9 stappen

Voedingsadvies bij diabetes
Als iemand diabetes type 2 heeft, is er sprake van te hoge bloedsuikers. Hoge bloedsuikers zijn niet gezond en daarom is het belangrijk die snel onder controle te krijgen. Het liefst met anders eten, meer bewegen en meer ontspanning en rust. Daardoor valt iemand af, verbeteren de bloedglucosewaardes en voelt de patiënt zich fitter. Voedingsbegeleiding door een diëtist is belangrijk. Maar daarnaast is het voor de diabetespatiënt het duidelijkste als iedereen die betrokken is bij de zorg, uitgaat van dezelfde richtlijnen.

Stap voor stap

Veranderen van leef- en eetgewoonten kost tijd. Het hoeft niet in een paar dagen goed te gaan. Maar door het aan te pakken kan stap voor stap de gezondheid verbeteren. In deze infographic worden 9 stappen in beeld gebracht die voor elke diabetes type 2 patiënt van belang zijn. Bekijk de infographic goed en bedenk bij elke stap wat dit in de praktijk betekent.

Stap 1
Iedereen heeft een aangeboren voorkeur voor zoet. Maar na 2 weken suikers weglaten, daalt de behoefte aan zoet. Ook raak je snel aan een minder zoete smaak gewend.

Stap 2
Eet geen ‘witte’ graanproducten zoals witbrood, mie, witte pasta, couscous en witte rijst. Neem in plaats daarvan kleine porties vezelrijke producten zoals

  • Volkorenbrood
  • Volkoren pasta, quinoa, bulgur, zilvervliesrijst
  • Peulvruchten, aardappelen

Stap 3
Neem minstens 250 gram per dag groente. Verdelen over de dag maakt het gemakkelijker. Dus ook groenten bij de lunch, tussendoor en misschien wel bij het ontbijt. Vervang een deel van aardappelen, rijst of pasta door groenten. Eet bijvoorbeeld bloemkoolrijst, courgette-spaghetti of een extra salade.

Stap 4
Eiwitten zijn bouwstoffen voor je lichaam en nodig voor de opbouw van spieren. Eiwitten hebben als voordeel dat ze zorgen voor een lang vol gevoel. Na een eiwitrijke maaltijd heb je minder snel honger.

  • Neem elke maaltijd een eiwitrijk product zoals vlees, vis, ei, noten, tofu, kwark of yoghurt

Stap 5
Zorg dat de maaltijden je maag goed vullen. Dat kan door minstens de helft van het bord te laten bestaan uit groenten. Neem bij elke maaltijd iets dat vet bevat en een eiwitrijk product en hou de porties van brood, pasta of rijst juist klein.

Stap 6
Eet niet uit gewoonte, bedenk of je echt een tussendoortje nodig hebt.

  • Kies gezonde tussendoortjes met weinig suikers. Voorbeelden zijn een halve avocado, handje noten, wat olijven, schaaltje kwark, vezelrijk knäckebröd met hartig beleg, of wat rauwkost met een dip.

Stap 7

Neem maximaal 2 porties per dag. Liefst soorten die weinig suiker bevatten zoals aardbeien, frambozen, bessen en bramen (uit de diepvries eventueel)
Neem liever geen vruchtensap, want dat bevat veel suiker en weinig vezels. Fruit moet je eten, niet drinken!

Stap 8

  • Water is de beste keuze
  • Dit kan ook: thee, koffie, groentesap, bouillon
  • Liever geen light dranken, want dan ontwen je de zoete smaak niet

Stap 9
Geniet van je eten

  • Kook zelf, zorg voor variatie en eet gezellig samen met je partner of gezin