Heka kompressen

 

Er zijn verschillende soorten kompressen verkrijgbaar met allemaal een eigen toepassing. We leggen je uit wat de verschillen zijn tussen kompressen. We vertellen je ook wanneer je als zorgprofessional welk kompres gebruikt. Handig, toch?

Vind je deze video interessant? Bekijk dan ook onze gratis e-learing over compressietherapie.

Hieronder lees je waar de video over gaat.


Verschillende soorten kompressen

Tijdens het behandelen van een wond heb je de keuze uit verschillende soorten kompressen. De kompressen die verkrijgbaar zijn bij Van Heek Medical zijn:

  • Non woven kompressen.
  • Gaaskompressen.
  • Niet-verklevende kompressen.
  • Zalfkompressen.
  • Absorberende verbanden.

Non woven kompressen

De Heka Soft non woven kompressen bestaan uit een mix van geperste vezels van viscose en polyester. Afhankelijk van het gewenste gewicht bestaan de kompressen uit meerdere lagen. Hierdoor absorbeert het kompres goed en is het geschikt voor lichte tot matige exsuderende wonden.

Doordat het bestaat uit geperste vezels is het minder sterk dan een gaaskompres. Hierbij is de kans op partikeltjes groter bij wondreiniging. Een non woven kompres voelt zacht aan.


Gaaskompressen

Naast non woven kompressen zijn er ook Heka Pres hydrofiele gaaskompressen. Deze bestaan uit geweven katoen. Hierdoor ontstaat een stevig kompres. De Heka Pres hydrofiele gaaskompressen kunnen gebruikt worden om, in combinatie met een vloeistof, de wond te reinigen.

Door het bleken van het katoen kunnen de gaaskompressen ook wondvocht absorberen. Zit een gaaskompres vastgekleefd aan de wond, maak het kompres dan eerst nat voordat je het verwijdert.


Niet-verklevende kompressen

Heb je te maken met matig exsuderende wonden? Is een non woven kompres te snel verzadigd? Dan kan de Heka Pad niet-verklevende wondkompres een oplossing zijn.

Een niet-verklevend kompres heeft een hogere absorptiewaarde dan een non woven kompres. Daarnaast is het voorzien van een speciale laag waardoor het minder snel aan de wond kleeft. Het maakt niet uit welke kant van het verband je op de wond aanbrengt.


Zalfkompressen

Er zijn ook zalfkompressen. Deze kompressen zijn bedoeld om de wond en het nieuwe weefsel tegen verkleving van het secundaire verband te beschermen. Denk hierbij aan een schaafwond.

Vaak zijn zalfkompressen geïmpregneerd met een speciale medische paraffine. Is het zalfkompres te groot, knip het op maat met een schaar.


Absorberend verband

Tot slot geen kompres maar een absorberend verband: de Heka Sorb. Dit verband wordt veel ingezet bij exsuderende wonden. Het verband heeft een hoog absorberend vermogen. Dankzij een speciale buitenlaag verkleeft het nauwelijks met de wond.

De witte zijde van het verband gaat op de wond. De blauwe zijde is vochtwerend en voorkomt doorlekken. Heka Sorb heeft geen kleeflaag en moet daarom gefixeerd worden met een windsel of hechtpleister.

Wil je meer weten over Heka? Kijk dan op www.heka.nl. Meer informatie over de Heka kompressen vind je op de webshop.

Vind je deze video interessant? Bekijk dan ook onze gratis e-learing over compressietherapie.

e-learning compressietherapie geaccrediteerd wondzorg