De verschillende soorten incontinentie

Er zijn verschillende vormen van incontinentie. In deze training behandelt Leen zes soorten incontinentie. Bijvoorbeeld stress incontinentie. Maar ook urge incontinentie wordt besproken.

Vind je deze video interessant? Bekijk dan onze gratis geaccrediteerde e-learning over afvoerende continentiezorg en katheterisatie.

Hieronder lees je waar de video over gaat.


Welke soorten incontinentie worden in de video behandeld?

  • Stressincontinentie
  • Urge-incontinentie
  • Gemengde incontinentie
  • Overloopincontinentie
  • Functionele incontinentie
  • Reflexincontinentie

Zes soorten incontinentie

In de video behandelen we verschillende soortenvan ongewild urineverlies. Natuurlijk zijn er meer oorzaken dan in deze video benoemd. Hieronder lees je welke veelvoorkomende oorzaken aan bod komen.

#1: Stress incontinentie

Stress incontinentie wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Stress incontinentie treedt op bij het uitoefenen van druk op je blaas. Vaak in combinatie met hoesten of niezen.

#2: Urge-incontinentie

Urge-incontinentie wordt ook wel aandrangincontinentie genoemd. Urge-incontinentie treedt op wanneer je het toilet niet op tijd bereikt.

#3: Gemengde incontinentie

Gemengde incontinentie is een combinatie van urge- en stress incontinentie.

Vrouwen grijpen vaak als eerste naar maandverband en inlegkruisjes bij urineverlies. Niet verstandig! Waarom? Het precieze verschil tussen maandverband en incontinentiemateriaal leggen we in dit artikel haarfijn uit.

Lees de blog rustig door. Zo kun jij jouw cliënt zo goed mogelijk adviseren.

#4: Overloopincontinentie

De symptomen van overloopincontinentie zijn vergelijkbaar met stress- en aandrangincontinentie. Bovendien voelt het alsof je blaas niet volledig geleegd is.

#5: Functionele incontinentie

Bij functionele incontinentie zijn er verschillende factoren die ervoor zorgen dat de je niet op tijd het toilet kunt bereiken. Bijvoorbeeld wanneer je slecht ter been bent. Of wanneer je en handvaardigheidsproblemen hebt. Maar ook omgevingsfactoren zoals een ontoegankelijk toilet spelen een rol.

#6: Reflexincontinentie

Reflexincontinentie wordt ook wel neurogene incontinentie genoemd. Dit is urineverlies zonder waarschuwing.

Vind je deze video interessant? Bekijk dan onze gratis geaccrediteerde e-learning over afvoerende continentiezorg en katheterisatie.