Veelvoorkomende oorzaken van voorbijgaande incontinentie

 

Er zijn verschillende oorzaken van incontinentie. Bijvoorbeeld een delirium. Maar ook een infectie kan een oorzaak zijn van incontinentie. Wil je meer weten over de veelvoorkomende oorzaken van incontinentie? Bekijk dan de video. Hierin legt onze verpleegkundig adviseur Leen alles aan je uit.

Vind je deze video interessant? Bekijk dan onze gratis geaccrediteerde e-learning over urine-incontinentie.

Hieronder lees je waar de instructievideo over gaat.


Welke oorzaken worden in de video besproken?

  • Delirium
  • Infectie
  • Atrofische urethritis
  • Geneesmiddelen
  • Psychologische redenen
  • Overmatige urineproductie
  • Diabetes
  • Obesitas

Veelvoorkomende oorzaken van incontinentie

In de video behandelen we verschillende oorzaken van ongewild urineverlies. Natuurlijk zijn er meer oorzaken dan in deze video benoemd. Hieronder lees je welke veelvoorkomende oorzaken aan bod komen.

#1: Delirium

#2: Infectie

#3: Atrofische urethritis

Atrofische urethritis is een ontsteking of verdunning van de urethrale bekleding. Die kan optreden als gevolg van hormonale veranderingen. Bijvoorbeeld de menopauze.

#4: Geneesmiddelen

veelvoorkomende oorzaken van voorbijgaande incontinentie

Ongewenst urineverlies heeft veel invloed op je algehele welzijn. Niet alleen kan het even schrikken zijn als je zomaar wat druppels verliest, het zorgt ook voor fysiek ongemak. Daarnaast veroorzaakt incontinentie soms ook (onnodige) schaamte.

Maar wat zijn precies de oorzaken van urineverlies bij vrouwen? En wat kun je eraan doen? Dat lees je in dit artikel.

#5: Psychologische redenen

#6: Overmatige urineproductie

Overmatige urineproductie is als iemand een abnormaal grote hoeveelheid urine produceert. Het heet ook wel polyurie. Gewoonlijk produceert een volwassene ongeveer 1 tot 2 liter urine per dag. Afhankelijk van vochtinname en andere factoren. Polyurie wordt gekenmerkt door de productie van meer dan 2,5 liter urine. Binnen een periode van 24 uur.

#7: Diabetes

Door diabetes ben je gevoeliger voor urineweginfecties. Of heb je mogelijk moeilijkheden om de blaas te ledigen. Als de bloedsuiker te hoog is plas je suiker uit. Dit irriteert de blaaswand. En is de ideale omgeving voor bacteriën om te vermenigvuldigen.

#8: Obesitas

Vrouwen met obesitas hebben twee keer meer risico op incontinentie. Door overgewicht verhoogt de druk op de bekkenbodem. Waardoor er meer ongewild urineverlies kan optreden.

Vind je deze video interessant? Bekijk dan onze gratis geaccrediteerde e-learning over urine-incontinentie.