Checklist: 6 stappen voor een goede controle op teken
Weet jij hoe je goed controleert op teken? Of wat je moet doen bij een tekenbeet? Speciaal voor jou hebben wij een checklist voor tekencontrole opgesteld. Zo weet jij hoe je een tekenbeet voorkomt. En voorkom je het overbrengen van de ziekte van Lyme. Lees alles over wat je moet doen als je toch gebeten bent.
Vind je deze checklist interessant? Bekijk dan eens de gratis e-learning over Eerste hulp bij wonden.
Hieronder lees je waar de checklist over gaat.
Wat vind je in deze e-learning?
- Wat is een teek?
- Controleer systematisch
- Controleer extra goed op warme plekken
- Was je kleding
- Was jezelf
- Wat moet je doen als je gebeten bent door een teek
- Noteer datum en beetplek
Wat is een teek?
Vooral tussen maart en oktober is het oppassen geblazen. Een tekenbeet heb je in die periode al gauw opgelopen. Bovendien kun je er flink ziek van worden. Veel van die kleine beestjes kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!
Teken zijn vaak niet groter dan 3 millimeter. En zien er nogal onopvallend uit. Teken leven van bloed. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op. Ze zien eruit als een bruin of grijs bolletje. Ongeveer ter grootte van een erwt.
Een teek merk je dan ook niet zomaar op. Maak het die kleine beestjes bovendien niet te gemakkelijk! Het is verstandig om je voor te bereiden. Draag kleding die je voeten en benen goed bedekt.
Te warm? Smeer de onbedekte huid dan in met een middel dat DEET bevat. Dit biedt geen volledige bescherming. Maar het is beter dan niets.
Zorg er ook voor dat je een tekentang of -pincet meeneemt. Zo ben je goed voorbereid!
Tip #1 Controleer systematisch
Grondige inspectie is geen overbodige luxe. Zie je de teek namelijk wel over het hoofd? Dan verhoogt het risico op het overbrengen van de ziekte van Lyme. Aanvankelijk zoek je naar een klein, zwart puntje.
Na een paar dagen is de teek flink in omvang toegenomen. De teek heeft zich volgezogen met bloed. Teken leven van bloed. Het is wat duidelijker zichtbaar. Ga er echter niet op zitten wachten. Wees proactief! Het is zeer aan te raden om jezelf goed te controleren. Vergeet ook je kleding niet.
Controleer eerst je gehele lichaam. De achterkant van je lichaam bekijk je met een handspiegel voor een passpiegel. Of vraag iemand om je te helpen. Controleer dan je kleding.
Tip: al deze stappen altijd bij de hand hebben? Download de checklist en print ‘m uit!
Tip #2 Controleer extra goed op warme plekken
Teken houden van de warme plekken op je lichaam. Het gaat hierbij om:
- Randen van het haar
- Achter de oren
- Nek
- Oksels
- Elleboogholtes
- Bilnaad
- Navel
- Kruis
- Tussen de vingers
- Liezen
- Knieholtes
- Enkels
- Onder de voet
- Tussen de tenen
Tip #3 Was je kleding
Na het controleren is het belangrijk om je kleding te wassen. Was de gecontroleerde kleding direct. Op minstens 60 graden voor 30 minuten.
Heb je nog geen tekentang of pincet? Schaf er dan eentje aan. Het is belangrijk om deze bij de hand te hebben. Bestel de Heka tekenpincet via onze webshop.
Tip #4 Was jezelf
Je hebt nu gecontroleerd en gewassen. Stap nu zelf onder de douche. Hiermee spoel je teken die zich nog niet hebben vastgebeten weg. Vergeet niet de bovengenoemde warme plekjes te spoelen. Zoals liezen en knieholtes.
Tip: al deze stappen altijd bij de hand hebben? Download de checklist en print ‘m uit!
Tip #5 Wat moet je doen als je gebeten bent door een teek?
O jee, tóch een teek gevonden… En nu? Snel handelen is noodzakelijk. Voorkom dat de teek de ziekte van Lyme overbrengt. Laat de teek niet te lang zitten. Dit verhoogt de kans op nare gevolgen. Niet alleen is er haast bij geboden. Ook de juiste aanpak is essentieel.
Het is belangrijk om de teek te verwijderen. Dit doe je met een puntige tekentang of pincet. Vervolgens verpak je de teek in een plakbandje. Je kan ook een zakje gebruiken. Gooi het plakbandje of zakje vervolgens weg.
Tip #6 Noteer datum en beetplek
Bij een beet is het belangrijk de datum en beetplek te noteren. Vervolgens let je drie maanden lang op klachten. Heb je last van de volgende klachten? Ga dan naar de huisarts.
- Verkleuring van de huid bij de beetplek
- Vergroten van de ring rondom de beetplek
- Koorts
- Koorts in combinatie met spier- en gewrichtspijn in de eerste weken nadat je gebeten bent
- Klacht in je gewrichten, huid, zenuwen of bij je hart
Onze tip: neem elke paar dagen een foto van die plek. Zo kun je makkelijk veranderingen signaleren.
Heb je nog geen tekentang of pincet? Schaf er dan eentje aan. Het is belangrijk om deze bij de hand te hebben. Voor het geval je een teek ontdekt. Voorkom dat de teek de ziekte van Lyme overbrengt!
Bron: Stigas
Disclaimer
Van Heek Medical heeft dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid laten schrijven door externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat Van Heek Medical er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Van Heek Medical is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden Van Heek Medical niet.
Wondzorg
Duur10 min
BeroepsverenigingVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)
Start